Utrecht: De Catharijnepoort terug via plaquette, in opdracht van de Gemeente Utrecht en als initiatief van het Utrechts Geveltekenfonds is een relief gemaakt van de voormalige Catharijnepoort. Meer info met het verhaal tot de standkoming onder de rubriek Nieuws. https://www.nieuws030.nl/nieuws/kiek-op-utrecht-onthulling-catharijnepoort-reli-f/   

Toon is van origine een aan de WUR opgeleid en gepromoveerd bioloog. De kunst van kijken, observeren én onderzoeken heeft hij zich tijdens studie en in het veld in binnen- en buitenland eigen gemaakt. Al meer dan 15 jaar wijdt hij zich volledig aan het beeldhouwen. Hij heeft lessen gevolgd aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Hier heeft hij zich bekwaamd in de rotatie-techniek, ook wel sfeertechniek genoemd. Zijn inspiratie haalt hij uit het bestuderen van de kunst én werkwijze van de oude meesters, uit de natuur en uit het zich verdiepen in de historie van mensen, gebeurtenissen en de gebouwde omgeving.

Het werk van Toon is voornamelijk figuratief. Hij maakt sculpturen, portretten van mens en dier en bouwbeeldhouwwerk zoals gevelstenen of gevelreliëfs oftewel 'kunst voor straatwanden'.

Gevelreliëfs zijn een typisch Nederlands verschijnsel. Het zijn gebeeldhouwde voorstellingen in natuursteen, al dan niet beschilderd / gepolychromeerd, en aangebracht in de buitengevel van een pand. De voorstelling en/of tekst zegt iets over het gebouw, haar historie of haar bewoners. Dit 'huisteken' is een herkenningspunt, het geeft het pand iets unieks en voegt iets toe aan de gebouwde omgeving. Toon maakt zelf de ontwerpen en is zeer gedreven om deze oude traditie nieuw leven in te blazen.

De werkplaats van Toon bevindt zich aan de Nudestraat 54-G in Wageningen. Deze is te bezoeken op afspraak.

 

 

Toon Rijkers